A Kastély Tízparancsolata 1

1, A tisztelet és az illem alapfeltétel, nem szerep kérdése!

Azaz korrekt emberi viselkedésmód: kerülni a másik szapulását, megbántását hisz ez csak egy játék, és nem rongyrázás!

2, A káromkodás a buta ember kifejezőeszköze!

A játékban nem tűrjük a durva trágárságokat! Akkor sem, ha a karaktered kijátszása indokolja!

3, A moderátorok nem istenek, de tekintsd nyugodtan annak őket!

Azaz a játék jobbá tétele nem csak rajtunk múlik, hanem rajtatok is, s ha esetleg a közös játék élménye ellen tennél, akkor csúfos véget érsz. :)

4, A feltételes mód a játszhatóság alapfeltétele!

Sose írd le, hogy mit tettél a másikkal! Hagyj szabad reagálási lehetőséget neki, hisz lehet, hogy kitér, ellen-varázsol, megsérül. Ő dönt. (Viták elkerülése érdekében ajánljuk mindenki figyelmébe a kockagurító használatát!)

5, Legyél szerény, azért még nem utáltak ki senkit!

Hallgasd meg mások véleményét! Ne írj le senkit, csak mert okosabbnak érzed magad! Akkor se, ha az vagy. :)

6, Várd türelmesen a társaid reakcióját, ez nem lóverseny!

Játszótársad "FK" jelzésbe beleírni olyan, mintha a szavába vágnál valakinek, nem csak illetlen, de fölösleges kavarodást is okozhat.

7, Előbb figyelj és tanulj! Aztán alakíts és oktass!

Továbbra is törődj azzal, hogy jól játssz, és ne felesleges butaságokat oktass másoknak a játékról! Ellenben az érdemi segítséget megköszönjük.

8, A fantázia határtalan, de te mégis szabj neki határokat!

Azaz csodás a barátságos sárkány, aki majszolja kastélyban az éléskamrát (akkor is, ha be se fér oda), és szüzekkel fecseg az aranyhalak párzási szokásairól…. Na de azért mégsem!

9, Olyan szerepet válassz, amit el is tudsz játszani!

Gondolj csak bele: 5000 éves vámpír vagyok, halálosan gonosz és fensőbbségesen intelligens! Muwhahaahaaa.... Nem a képességeidet vonjuk kétségbe, de azért legalább némi realitást, please!

10, A jókedv fontos, de ne menjen a játék rovására!

Lehet viccelődni, humorizálni, nem kell vaskalapos mód komolyan venni a játékot, de a karaktered kitalált jellemétől ne térj el csak azért, mert jópofizni akarsz!

További alapszabályok

1, Ez egy szerepjáték!

Legyünk képesek elválasztani egymástól a valós életet és a játékban történteket! Érvényes ez arra is, hogy nem mindent tudhat a karakter, amit a játékos is tud, és nem kell magára vennie a játékosnak azt, amit egy karakter tesz, vagy mond.

2, Hogyan írjunk hozzászólást helyesen?

Elsősorban az MTA által kiadott Magyar Helyesírás Szabályait kérjük alkalmazni!

Ki és mikor: Az események a jelenben történnek, és a hős éli meg, ezért E/3 személyben, jelen időben írjuk a hozzászólásokat. Kivételt képez, ha a karakter röviden belépője elején utalni kíván arra, ami a múltban történt. Röviden….

Sorrend: Egy közös helységben karakterek csak egy időben tartózkodhatnak, így pedig megbeszélt vagy belépéssel kialakult reagálási sorrendet tartanak a bent lévők. Általában 15 percet illik várni egy másik partnerre egy közös kommunikációban.

Mesélés: Bárki lehet Mesélő! Azonban ebben a szerepkörben se feledd el, hogy csak feltételes módot alkalmazhatsz a hősökkel szemben. Mesélőként pedig válladra veszed a mások szórakoztatásának felelősségét is!

Narrálás: Amikor a karakter cselekedeteit, érzései írod le. Jele szöveg előtt és után: *.

Párbeszéd: Amikor a karakter ki is mondja, amit szeretne. Jele szöveg előtt és után: -. Alapvetően elhagyható karakterszűkében. Átlagos párbeszédben átlagos hősök átlagosan egy, legfeljebb két személyre tudnak szóban reagálni! Átlagon felüli hősöknek is ezt tudjuk ajánlani, ha nem akar kavarodást!

Merengés: Amikor a karakter nem mondja ki, mit gondol. Jele szöveg előtt és után: ~. Megeshet ezen jelek kihagyása párbeszédre utal a szövegben, ami esetenként heves lincshangulatot eredményezhet! Ez a játéktér legfontosabb jele tehát!

Offolás: Amikor csak beköszönsz, elköszönsz, AFK vagy. Jele szöveg előtt és után: /. Kérjük, hogy ezt csak az alapvető udvariasság okán használd, vagy ha nagyon viszket az ujjad, s mindig csak az IN szöveg előtt vagy után, ne közben! Egyéb esetekben ott a privát üzenet és a fórum!

Folytatás: Amikor nem férsz bele a bőrödbe, se a karakterlimitbe. Jele szöveg után: /FK vagy /F. Ne feledd, egymás után csak két hozzászólást írhatsz! Ez egy RT játék, nem novellát kérünk!

Például: /Helloka!/ *Sue fáradtan lép be a terembe, egész nap gyapotot szedett.* ~Szörnyű egy nap volt ez!~ *Csak mikor már lerogy, veszi észre, hogy nincs egyedül, s a teremben ott /FK

ott ül Joe is.* -Oh! Üdv… észre se vettelek! *Mosolyog rá jóhiszeműen az orkra.*

3, Több karakter? Csak okosan!

Az oldalon annyi karaktert regisztrálsz, amennyit szeretnél, de ne essünk át a ló másik oldalára! A kevesebb néha több. Multi-karaktereid ismerhetik egymást, de TILOS a játéktéren multiknak összefogniuk, vagy bármilyen módon segíteniük egymást! (Ha megsérültél, várd meg, míg egy másik játékos rád talál a gyógyítójával! Ha harcba keveredtél, és nincs játékban a barátod, aki kisegíthetne, érdemes visszavonulni!)

4, A varázslatos eltűnésekről és azok módjairól!

Váratlan vendége bárkinek lehet, és a vasalót is rajta szokás felejteni a ruhán. Ha azonban ezek az esetek túlságosan gyakorivá válnak, és valahogy mindig akkor fordulnak elő, amikor a karaktered szorult helyzetbe kerül, az némi rosszallást válthat ki játékostársaidból. A karakter ahogy érkezik, épp úgy távozhat is a színről, csupán egy mondat kiírni, s a partnered sem pislog oly kétégbe esve aztán a ködbe!

5, A karakterek elhalálozásáról!

„Életed fonalát megfonták előre már...” - Azaz a játéktéren NEM TILOS karaktert ölni, de a párbajban adhatunk a szabályok és karakterkorlátok lehetőségeit kihasználva alkalmat arra is, ha ellenfelünk menekülni szeretne végső csapásunk elől!

6, A Kocka használatáról!

A bizalom jó dolog... a kockagurító még jobb! A soha véget nem érő párharcok és a felesleges sértődések elkerülése végett a vérre menő ütközeteket nyugodtan rábízhatjátok az lfg.hu kockagurítójának isteni kegyére. Fontos! Ahhoz, hogy elkerüljétek a csalás legkisebb gyanúját is, mindig adjátok meg a gurítás okát, és egyezzetek meg a kocka (kockák) típusában, mielőtt dobtok! Az eredményt a játék archiválja, és mindenki által megtekinthető, így egymást is ellenőrizhetitek a fair play nevében!

7, Az OFF-olás szükségességéről!

Az OFF legyen mindig rövid, és lényegre törő! Az OFF használata nem a személyes ellentétek játéktéren történő leharcolására való! Arra ott az üzenetküldő, vagy a Panaszkönyv! Aki a játékteret heveny indulatában mégis összetéveszti az egyéb privát üzenetközlés lehetőségével, s teszi mindezt rendkívül kulturálatlanul, az önuralmának visszanyerésére egy vagy több nap némításra számíthat!

8, A realitásról és a fantáziáról!

A játék fantasy, de mi mégis válasszuk a földet a fellegek helyett! Gondolj csak bele: harcba keveredik a karaktered, tíz nyílvessző áll ki belőle és levágták kezét-lábát, de ez nem tántoríthatja el tőle, hogy visszavágjon! Vagy mégis, hiszen ez már a Fekete Lovagnak sem jött össze!

9, A közös játék közös élvezetéről!

Közösségi oldal vagyunk! Megértjük, ha a szerelmesek néha szeretnének kettesben maradni, vagy a játék menete messzire sodort a megszokott helyszínektől, de ha sose lehet veled játszani, ne csodálkozz, ha egyszer csak játszótárs nélkül maradsz. Avagy: kerüld a klikkesedést!

10, A figyelmesség erény!

Próbálj nyitott szemmel játszani, vedd észre a körülötted zajló eseményeket. Lehetőleg ne akkor ülj le egy csésze teával a kandalló elé, vagy adj szerenádot a kedvesednek, amikor véres párharcba bonyolódnak körülötted!

11, A hálószobákról és azok titkairól!

Minden valamirevaló kalandregényben találkozhatunk szenvedélyes szerelmi szállal, és ez a játékot is megszínesítheti. Tilos azonban a játéktéren az erotikus pillanatok naturális vagy egyenesen vulgáris kiélése! Ennek megszegése azonnali kitiltással jár! Nem tilos a szerelmi élet átfűtött pillanatainak szépirodalmian felvonultatott kijátszása, ám megkérünk, ezen írásokat a kevésbé látogatott órákra időzítsétek (késő éjszaka, kora hajnal). Minden másra ott az üzenetküldő, a facebook, vagy a magánélet.

A szabályok nem ismerete nem ment fel azok betartása alól! Amennyiben valakit többször kell figyelmeztetni a szabályok súlyos csizmával tiprása miatt, a szabályzat memorizálására, és a vágyott megvilágosodás elérésére a moderátorok pihenőnapot adhatnak ki az illetőnek!

Hivatkozások:

1, Az eredeti szöveg a Trónbitorló RT szerepjáték oldal Márványtáblájaként ismeretes.