Sötétszavú Salasar
Nem: Férfi
Azonosító: #212

Külső és belső tulajdonságok:

Nem örvendezhet a Salasar név óriási reputációnak, de vannak bizonyos körök, amelyekben jól ismerik. Ezen körök tagjai mindig csalódnak, mikor személyesen is találkozhatnak a ’sötétszavú sahrabussal’.
Nem ezt az embert sejtettik a neve alatt elhíresült munka, a سحر القديمة (A Régiek Mágiája) magasröptű szavai. Bár igazi sahrabéli úrnak látszik, az olvasó egészen más képet dédelgethet magában róla. A valóságban egy alacsonyabb, jól ápolt férfiú, semmi több. Csak „ördöngös” fekete szembogara csillog úgy, mintha nem igazán az volna, akinek első látásra tűnik.
Szakállát és bajszát igazhitű kultúrája szerint nem vágja le, de remekül karbantartja különféle illatos olajokkal és gyakori igazító borotválással. Azon szerencsések közé tartozik, akit az idő csak tekintélyesebbé tesz, ám orra karvalyszerűsége és szemei gyakori összeszűkülései nem mutatják rokonszenvesnek arcát.
Ruhája teljes egészében a Sahranak és annak is a felső rétegeinek, tökéletes hírnöke. Színes és jó anyagú kaftánban jár, melynek szegélye gazdagon díszített. Lábbelije kényelmes, turbánja nélkül szinte soha sem látni. Természetesen öltözete magán hordozza foglalkozását és múltját is. Nyakában fétis függ, melyre védőpecsétet véstek. Kaftánját összetartó övére két oldalt tarsolyt illesztett. Az egyikben sok tárgy lapul, és oldalára négy tekercstartót varrtak, amelyek rendszerint használatban vannak. A másik tarsoly pedig egy alsó állkapocs nélküli koponyát rejt, aminek vörös gyertyát erősítettek a tetejére. Övéről egy rémes ábrákkal díszített jambia lóg.
A könyvek fölött görnyesztett évek egy végtelenül nyugodt, alig felizgatható személlyé tették. Sok mindent megtanult a poros fóliánsokból, amik csak növelték hiúságát. Szereti a titkokat, ha szembe találkozik egy olyannal, ami képes felkorbácsolni fantáziáját, akkor éjt-nappallá téve igyekszik feloldani. Lenézi az átlagembert (főleg a nőket) és gyakorta beszél rébuszokban, tesz fel különös kérdéseket, hogy megtudja ki érdemes a figyelmére és ki nem az. Nem éppen egy jótékony alkat, de nem elutasító a bajbajutottakkal. Ha nem éppen kutat, utazik, vagy az ismeretlent igyekszik felderíteni, akkor kényelmes déli életet él.
Legtöbbre az álmokat becsüli és gondolkodás nélkül tisztelni kezdi azt a személyt, aki fel képes fogni azoknak valós jelentőségét.

A karakter pontértékei:

Szint 1. Alap 5+8 = 13
Erő 1+0 = 1
Ügyesség 1+4 = 5
Állóképesség 1+1 = 2
Mentalitás 1+3 = 4
Szakértelem 1+0 = 1
(kultúra, etikett, holtnyelvek, mágiaismeret, legendák, vallásismeret, történelem, geográfia, más szférák, alkímia, asztrológia, számolókészség, navigáció, varázsvessző, anatómia, hipnózis, kutatás, tudományos írás, mythos)

Védőérték-közelharc (VÉK): 7 + pajzs

Védőérték-távolharc (VÉT): 5 + táv + pajzs

Támadóérték-közelharc (TÉK): 6 + fegyver

Támadóérték-távolharc (TÉT): 9 + fegyver

Egészségpont (EP): 13

Mágiapont (MP): 5

A karakter története:

A tudás – az ember mérge.
Az idők kezdete óta rengetegen szentelték neki az életük, az igazhitű sahrabusok közül pedig kiváltképp sokan. Nem egy halandó merészkedett messzire, hogy minél inkább magáénak tudja a világ titkait, de a legtöbben az összefüggések megértése kezdetén feladták elhatározásaikat. Ők azok, akik még olcsón megúszták. De akadtak olyanok is, akik sem embert, sem istent nem tiszteltek és eljutottak a végletekig … ők józan eszükkel fizettek abbeli rátartiságukért, hogy belepillantottak elbeszélhetetlen misztériumokba, melyek nem e világi szemeknek rendeltettetek…
De talán, akkorra már a téboly nem más, mint a lehető legnagyobb kegy.

Aki valamit is ad a kényelemre, legyen szó igazhitűről vagy gyaurról, ismeri az el-Kalil nevet. A föld legpompásabb szőnyegei és kelméi ezen névvel állnak szoros összefüggésben, már legalább két évszázada. Abqabar óriás és sokszínű bazárjában található székhelyük oly megbecsülésnek örvend, hogy a mérhetetlenül igazságos és bölcs Kalifa saját strázsái naponta meglátogatják, hogy meggyőződjenek, senki sem igyekszik az üzlet ellen tenni.
Mustafa el-Kalil pedig igencsak élvezhette az Igaz Isten szeretetét. Nemcsak jól menő üzletet örökölt apjától, de két fia is dicsőségére válhatott. Az idősebbik Nazim tanulékony és értelmes elmének bizonyult, a fiatalabbik Saif pedig ravasz volt, mint a sakál már kora gyermeki évei óta.
Apjuk halála után Nazim látta, hogy testvéröccse élelmesebb lehet az üzletben, így átengedte neki annak összes jogát, cserébe évjáradékot kért, hogy nyugodtan folytathassa kutatásait és bejárhassa Terra Antiqua egyetemeit a tudás megszerzése érdekében.
Ezután valóban elindult és bejárta a kontinens legjobb egyetemeit, de érdeklődése minduntalan a múltnak és annak mágiájának kutatásához láncolta. Amikor pedig egy véletlen felfedezés során megállapította merre terülhet el A Város, Aminek Nincs Neve úgy érezte rátalált a történelem legnagyobb titkára így sem időt sem pénzt nem spórolt, hogy bevegye a sahrai homoktengert.
Indulása után három évig senki sem látta. Azután egy nap megfáradt vándor kopogtatott Saif el-Kalil üzletének ajtaján, akiben a szolgák mesterük testvérére ismertek. A kereskedő megfürdette, megetette és faggatni kezdte merre járt, de nem tudta nem észrevenni, hogy mindig életvidám bátyja már nem olyan, mint egykoron. Nazim nem mondott túl sokat - azok is inkább több kérdést vetettek fel – hanem lapot és tintát kért s miután azokat kézhez kapta, két hétig lázasan írni kezdett. Miután elkészült, elküldte egykori tanítójának Allanwellbe, aki sarkallta válaszleveleiben, hogy nyomják ki, mert teljes egészében megváltoztathatja a mágia eddigi tanulmányozásának irányát. Nazim eleinte hezitált, főleg mert nem tudott teljesen visszaemlékezni az írás minden pillanatára, de a harmadik levélváltás után feladta és engedett. Az allenwelli mester kiadta a fordítási feladatokat egy művészlelkű fordítónak, aki sokkal jobbnak látta a fantáziadús "Sötétszavú Salasar" nevet nyomni a borítóra, mint egy olyat, amit mindenki szőnyegárusítással hoz összefüggésbe. Így ragadt rajta a név, amit eleinte megvetett, de mára elfogadott – és belátta, hogy a művésznek igaza volt.
A mű viszont sohasem lett széleskörben olvasott, mert csak a mágiát tanulmányozók egy szűk rétege ismerhette meg valódi jelentését – de azok egy életre megváltoztatták véleményüket. Azt viszont elérte, hogy valamelyest ismerik a nevét a tudomány világában, mint olyan személyét, akit nagyra becsülnek a géniuszok - így adnak a véleményére.

Utazásait pár év pihenés után újrakezdte, de azóta még inkább elmélyedt abban a témában, amit a könyve taglal – a történelem előtti idők lenyűgözően félelmetes világában. S azóta gyakran fürkészi az eget… Mert tudja, ha egyszer a csillagok helyesen állnak be, akkor a régi világ árnyai ismét megjelenhetnek és maguknak követelhetik azt, mi jogosan az övék, nem sokat foglalkozva az emberiséggel, vagy annak sorsával...

Egyéb információk:

Jelenleg Harmatföldre utazott, mert egy itteni ismerősé érdekes hírrel szolgált. Nemrégiben valakik betértek egy zálogházba és elzálogosítottak egy holtsápadt aranyból megformázott diadémet és három ősöreg érmét, amiken furcsa, halszerű-fejek láthatók. Az ismerőse fedezte fel és váltotta ki a Magasegyetem nevében őket – mert rádöbbent, hogy a sahraparti Aayis város romjai közt hasonló leletekre bukkantak. A zálogos nem tudott semmi konkrétat felidézni a zálogosító csapatról, csak annyit, hogy csuklyák mögé rejtőztek és panaszkodtak, hogy Egróniában nem lehet fizetni ezekkel. Hangjuk karattyolásra emlékeztetett szaguk pedig dokkmunkásokéhoz volt hasonló. Rendkívüli esetnek találta és kérte, hogy látogassa meg mihamarabb hátha közösen megfejtik a rejtélyt – hogyan kerültek elő a körülbelül ezer évvel ezelőtti aayisbeli kincsek itt és most?

Birtokolt varázstárgyai:
- Rituális koponya, melynek segítségével varázsolhat
- Védőfétis, melyet 1 MP-ért aktiválhat, négy méter sugarú körben más-szférabéli (nem e világi) lény nem közelítheti meg egy órán keresztül
- Jambia, melyet 1 MP-ért aktiválhat ilyenkor +1TÉK járul hozzá a csata végéig (aktiválás nélkül csak +2TÉK)